Ne írja ide: dr., ifj., id.!
Szerző és További szerző mezők: egy beviteli mezőbe csak egy név kerüljön, a vezetéknévvel kezdődően. Nem szükséges a teljes név begépelése, a csonkolás automatikusan történik, pl. a 'Kor' keresőszó az összes Kor-ral kezdődő nevű szerzőt megtalálja. Akkor ajánlatos a keresztnév bevitele is, ha gyakori a vezetéknév, pl. Kovács, hogy a találati halmaz ne legyen feleslegesen nagy. Maszkolás is használható.
Példák szerzőnévre: Kovács József, Varga At, Vr, Somogy*i
Keresőszó: kovács józs
Eredmény: Kovács József, Kovács Józsefné

A szerző neve mellett az ORCID logó elvezet a szerző ORCID oldalára. Az ORCID állandó egyedi szerzői azonosító biztosításával lehetővé teszi a kutatók egymástól való megkülönböztetését. Kutatási munkafolyamatokba beágyazva automatikus kapcsolatokat lehet vele létrehozni a kutatói tevékenységek, ösztöndíjak, kutatásokat nyilvántartó adatbázisok, stb között. A kutatók bejelentkezéssel vehetik igénybe, mely során egy 19 karakterből álló (4 x 4 számjegy + 3 kötőjel) azonosítót kapnak.

Csonkolás, maszkolás
A keresésnél néhány szó vagy kifejezés különböző végződéssel előforduló alakja is megfelelhet számunkra (kereskedelem, kereskedelme, kereskedelmi, stb.). A kezdő karaktersort követő végződést ilyen esetben csonkolhatjuk % vagy * jellel (pl. keresked% vagy keresked*).
Maszkolást abban az esetben alkalmazunk, ha egy karaktersor közepén levő karaktert szeretnénk helyettesíteni, pl. mert különböző helyesírással is előfordulhat (pl. idegen eredetű szavaknál), vagy két, egymástól alig különböző szóra is szeretnénk keresni (pl. makro, mikro). A MATARKA-ban a maszkolás egy vagy több karaktert is helyettesíthet (pl. tan*ás keresésnél eredményként kapott találatok: tanítás, tanulás, tanácsadás, tanácskozás stb.).