Cikk címe - részlet: Egy kifejezés a címből, vagyis a szavak szorosan egymás mellett állnak a megadott sorrendben. Elől és hátul automatikus csonkolás történik, ezért azt nem szükséges jelölni.
Példák címrészletre: társadalom fejlődésének, uniós csatlakoz, Magyar Gyógyszerész Kamara, ipari park
Keresőszó: bagoly
Eredmény: gyöngybagoly; fülesbagoly; bagolylepke

Maszkolás is használható.
Keresőszó: bagoly%vizsgálat
Eredmény: bagolyköpetek vizsgálata; bagolylepke (Helicoverpa armigera Hübn.) gradációja közötti összefüggések vizsgálata; macskabagoly (Strix aluco) időszakos pele-preferenciájának vizsgálata

Csonkolás, maszkolás
A keresésnél néhány szó vagy kifejezés különböző végződéssel előforduló alakja is megfelelhet számunkra (kereskedelem, kereskedelme, kereskedelmi, stb.). A kezdő karaktersort követő végződést ilyen esetben csonkolhatjuk % vagy * jellel (pl. keresked% vagy keresked*).
Maszkolást abban az esetben alkalmazunk, ha egy karaktersor közepén levő karaktert szeretnénk helyettesíteni, pl. mert különböző helyesírással is előfordulhat (pl. idegen eredetű szavaknál), vagy két, egymástól alig különböző szóra is szeretnénk keresni (pl. makro, mikro). A MATARKA-ban a maszkolás egy vagy több karaktert is helyettesíthet (pl. tan*ás keresésnél eredményként kapott találatok: tanítás, tanulás, tanácsadás, tanácskozás stb.).